Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lilla Labäck levererar KRAV-rabarber till premiumlikör


Sverigeledande på KRAVmärkt sparris, välkänd lokal entreprenör och odlare av bland annat grönsaker och rotfrukter och tillverkare av syndigt god rabarbersaft. Nu får Mia Jonsson på Lilla Labäck ytterligare strängar på sin lyra som leverantör av den viktigaste råvaran till landets enda rabarberlikör inom premiumsegmentet.

”Svensk rabarberlikör i världsklass”, så lanserar Sankta Annas Bränneri i Lindesberg sin senaste kvalitetslikör Rhubarbe Élixir, en 30 procentig rabarberlikör handgjord av ekologiska ingredienser. Produkten är ännu inte KRAV-märkt, eftersom lokalerna ännu inte är godkända av KRAV, men alla
andra bitar för en certifiering finns på plats.
  Mia Jonsson på Lilla Labäck leverantör av den viktigaste råvaran till landets enda rabarberlikör inom premiumsegmentet.

 

Produkt i världsklass

– Valet av ingredienser är rigoröst när man ska göra en likör utan tillsattsämnen, bara naturliga råvaror. Hela processen är gjord för hand. Vi har tagit fram Rhubarbe Élixir eftersom det finns en stor efterfrågan från bland annat restaurangbranschen. Någon liknande produkt finns inte på marknaden och vi räknar med att det blir en storsäljare, säger Göran Bäueler som tillsammans med Henrik Larsson driver St Annas bränneri, som bland annat är kända för sin tillverkning
av Absinth.


Det är ekologisk jordbrukssprit, KRAV-odlade rabarber från Lilla Labäck, socker och vattnet från Bergslagen har man skapat en likör med beteckningen ”fine”.
– Vi har fått fram en produkt i världsklass och vi räknar med att det finns ett starkt intresse på den internationella marknaden, säger Henrik Larsson.

Kunglig hovleverantör

För Mia Jonsson som gjort sig känd som bland annat leverantör till kungliga hovet av KRAV-märkt sparris så är det här ett ytterligare ett ben att stå på.
– Vi odlar rabarber och tillverkar rabarbersaft. För min del så betyder detta att jag kan sälja en del av råsaften till St Anna. Jag hoppas mycket på det här och det ska bli spännande att se vart det leder. Det betyder mycket för vårt varumärke och fler uppmärksammar Lila Labäck, säger Mia
Jonsson.


Rusning på systembolaget

Likören kommer i första hand att finnas i Systembolagets beställningssortiment, förutom
i Lidköping, Götene och Skara, där den kan plockas direkt från hyllan.
– Men det blev rusning till butikerna efter lanseringen så alla flaskor sålde slut nästan direkt. Om det inte redan kommit fram så är nya leveranser på väg, säger Mia.
Förutom ett rejält uppsving i rabarberförsäljningen, som kunde märkas efter lanseringen av likören så har Lilla Labäck ökat sin försäljning ordentligt under säsongen 2013. Mia räknar med att öka sin
försäljning med cirka 25 procent, jämfört med ett normalår.
– Förra året var katastrof odlingsmässigt, så jämfört med det är nog ökningen 50 procent,
säger hon.

Lilla Labäck var tillsammans med ICA

Kvantum Hjertberg pristagare till ”Mylla till Hylla”-priset på Ekogalan 2012. Det prisade samarbetet har fortsatt att utvecklat sedan dess och relationen har stärkts ytterligare.
– När jag har högtryck på vissa produkter så får jag vara ensam leverantör av den produkten. Den överenskommelsen har vi periodvis bland annat på lök, morötter, isbergssallad och dill. Det tycker jag är väldigt modigt och starkt av dem. När ICA hade kampanj på isbergssallad för 9.90 så
kunde jag ju inte matcha det priset, men vi sålde ändå bra trots att jag låg mer än 100
procent över.


Rhubarbe Élixir uppges passa som avec, till kaffe och kakor eller till vaniljglass. Priset
för 35 cl är 249 kronor.

2013-08-22