Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

ICA sänkte inte ekomjölkspriset


Detaljhandeln har under 2013 efterfrågat lägre priser på ekologiska livsmedel men när producenterna och förädlingsföretagen sänker priserna, så följer inte butikerna efter. Det visar en utvärdering av Arlas gröna prisväxling. Arla sänkte ekomjölken med 7 procent och höjde den konventionella mjölken med 3 procent. Enligt mätningar som Ekoweb genomfört i ett antal ICA-butiker så höjdes priset på den konventionella mjölken, men sänktes inte på ekomjölken, snarare höjdes priset på ekomjölken under 12 månader med i snitt 10 öre.

- Generellt så kan man konstatera att prisväxlingen inte har gett full effekt. Men det skiljer sig åt mellan olika livsmedelsbutiker. Det är handeln som sätter priserna i butik, därför är detta en fråga för handeln. Från Arlas sida hoppas vi så klart att prisväxlingen ska komma fler konsumenter till del, säger Ann Freudenthal som är ekoansvarig hor Arla.

2013-06-08