Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svag ekoökning i Danmark 2012


Den ekologiska försäljningen fortsatte att växa i Danmark under 2012, dock inte lika kraftigt som tidigare. Siffror från Dansk Statistik visar att ökningen stannade på en halv procent, något som man ändå tycker är ett hyfsat bra resultat från danskt håll och man påpekar att ekoförsäljningen därmed stigit med totalt 18 procent genom finanskrisen.

Försäljningen av ekologiska basvaror som mjölk, potatis och morötter visar ett rejält tapp, mellan 10 och 15 procent, medan försäljningen av i stort sett alla andra produktkategorier stigit.

- Danskarna har det senaste året haft varit extra prismedvetna och man lägger mest märke till priset på de basvaror man köper ofta. Därför har dagligvaruhandeln valt att pressa priserna på konventionella basvaror helt i botten. Det skapar en onaturligt stor prisskillnad jämfört med de ekologiska produkterna, som därför kommer att framstå som dyrare. Det går ut över försäljningen av de stora varugrupperna, säger Henrik Hindborg, marknadschef hos Ökologisk Landsförening.

En ny konsumentundersökning visar också att de danskar som handlar ekologiskt vill handla ännu mer ekologiska livsmedel.

Värdet av den danska ekoförsäljningen var cirka 6,3 miljarder Skr 2012.

2013-06-03