Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nordisk konferens om lantsorter i ekoodling


Den 3-4 juli genomförs en nordisk konferens på naturbruksgymnasiet i Dingle. I fokus lantsorter i ekologisk odling, för att bevara och utveckla ett levande kulturarv. Under två dagar ges möjligheter för lantbrukare, mjölnare, bagare, samt forskare från de nordiska länderna att utbyta erfarenheter och kunskaper med syfte att öka odlingsareal av lant- och kultursorter.

- Det finns en odlingspotential i gamla kultursorter. Deras odlingsegenskaper som till exempel lägre näringsbehov, långt strå och väl utvecklad rotsystem passar väl i ekologisk odling. Till det kommer deras kvalitetsegenskaper som utnyttjas väl vid bakning. Äldre kultursorter är ett kulturarv och viktigt sådant att bevara för mångfalden i Matlandet Sverige, säger Marta Göransson från Länsstyrelsen i Västra Götaland, som anordnar konferensen.

Denna nordiska konferens om lant- och kultursorter är ett årligen återkommande arrangemang. I år är det alltså Sveriges tur att stå värd för konferensen. Konferensen samarrangeras mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland, Hushållningssällskapet och Wästgötarna.

Anmälan senast 28 juni via kurskalendern www.kompas.lrf.se välj möte/evenemang kod 190 34.

2013-05-30