Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen exporterar åter ekohavre till USA


Lantmännen exporterar återigen ekohavre till USA. Fredagen den 26 april avgick en båt från Uddevalla lastad med 7800 ton svensk ekohavre med destination Houston, Texas, för att sedan transporteras vidare med tåg till Iowa och en av de största kvarnarna i USA. Senast det begav sig, att Lantmännen exporterade spannmål till USA var sju år sedan, 2006 alltså.

- Vi etablerar oss återigen som leverantör av ekologisk spannmål på den amerikanska marknaden. I en marknad som jag bedömer blir allt mer global, med mer handel över gränserna och detta ökar Lantmännens konkurrenskraft, säger Göran Karlsson, produkt- marknadschef för ekologisk spannmål på Lantmännen Lantbruk.

Tillgången på ekologisk grynhavre har varit god i Europa från skörd 2012 och det möjliggör nu export till den amerikanska marknaden, som lider av underskott.

2013-05-03