Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Vitblommig raps ska minska skadeangreppen


Scandinavian Seed är på väg att under odlingsåret 2013 genomföra odlingsförsök och uppföröka den vitblommiga vårrapssorten Lysidé i Sverige. Danska resultat har varit mycket positiva. Bland annat har avkastningen varit 10 procent högre än motsvarande gulblommig sort och en annan positiv effekt är tidigare mognad, cirka fyra dagar. Man har även fått fram olja av mycket hög kvalitet från rapsfröna. Rapsblommans vita färg skulle vara mindre attraktiv för skadedjur och i de danska försöken, som varit konventionella, kunde man avstå från en sprutning.

- Vi vet fortfarande väldigt lite om Lysidé och den behöver testas efter svenska förhållanden. Men det ska bli spännande att se hur det hela utfaller. För ekoodlare borde ju det här vara extra intressant, säger Johan Klingspor, vd Scandinavian Seed.

Om försöken ger tillfredsställande resultat så ska Lysidé kunna finnas tillgänglig för odlarna under säsong 2014.

2013-05-08