Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Längre och fertilare liv för flugor med ekokost


Bananflugor som livnär sig på ekologiskt odlad frukt lever längre och är fertilare enligt en studie genomförd på Southern Methodist University i USA. Bananflugorna hade tillgång till bananer, potatis, russin och sojabönor i två olika grupper, en med ekologiskt odlade produkter och en med konventionella. De flugor som fick ekologisk frukt lade flest ägg och levde dessutom längre än de flugor som fick konventionell frukt.

- Flera studier visar att ekologiska livsmedel innehåller högre nivåer av viktiga näringsämnen som till exempel högre proteinhalt, högre halter av fleromättade syror och högra halter av antioxidanter. Det har även visat sig att ekologiska livsmedel innehåller lägre halter av nitriter. Detta kan kanske förklara några av de förbättrade hälsoeffekterna för bananflugorna som enbart fick ekologisk kost, säger forskarna bakom studien. De påpekar samtidigt att det inte går att dra några definitiva slutsatser eller paralleller till mänsklig livsmedelskonsumtion i dagsläget utan fortsatt forskning.

2013-04-20