Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Allt mer kemikalier i våra livsmedel

Årets rapport från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet är ingen upplyftande läsning för de konsumenter som oroar sig för bekämpningsmedelsrester. I hälften av 77 000 prover från mer än 500 livsmedel finns rester av kemiska bekämpningsmedel. Provtagningen har skett på livsmedel sålda i EU, Island och Norge. Allra värst är det med vindruvor, citrusfrukter och jordgubbar. Men något som även är alarmerande är de höga halterna av stråförkortningsmedel i spannmål. Det är ingen nyhet att det finns bekämpningsmedelsrester i frukt och grönsaker.

– Men det är första gången man testar spannmål för stråförkortningsmedlet chlormequat. Att man nu har hittat så höga överträdelser av gränsvärdena är allvarligt, säger Emelie Hansson, agronom och sakkunnig på mat och jordbruk vid Naturskyddsföreningen till DN.
Chlormequat misstänks bland annat påverka reproduktionen hos djur och människor.
Nu diskuterar regeringskansliet ett generellt förbud mot stråförkortningsmedel.

– Det här ämnena ger höga resthalter, och det bör man försöka undvika i livsmedel. Vi har därför ansett att det finns etiska skäl att begränsa dem eftersom det finns en osäkerhet i bedömningen, säger Peter Bergkvist, expert på riskhantering vid livsmedelsproduktion på Kemikalieinspektionen till DN.

Emelie Hanssons råd till konsumenterna för att skydda sig mot kemikalieresterna är att äta ekologiskt.

– Det konsumenterna kan göra är att välja ekologiska livsmedel, speciellt för barn och gravida.

Till artikeln i DN här>>

2013-03-20