Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Giftfritt främsta argumentet för danska ekokonsumenter


Frånvaron av sprutmedelsrester och tillsatsämnen är ett av de mest tungt vägande skälen hos de danska konsumenter som håller fast vid ekologiska livsmedel. Omsättningen inom den ekologiska sektorn har vuxit med 21 procent genom den danska finanskrisen och nu har en undersökning presenterats som berättar varför.

- Mer än hälften av de danska konsumenterna har ett positivt förhållningssätt gentemot ekologiska livsmedel. Det är ett av de främsta känneteckna för de konsumenter som handlar ekologiskt att de lägger stor vikt vid varans renhet. De vill ha produkter utan konstiga tillsatser som är producerat utan bekämpningsmedel. Därför handlar de ekologiskt, säger Helle Bossen från Ökologisk Landsförening.

Fler och fler danskar motiveras också av den minskade miljöbelastning som ekologisk odling innebär.

- Under de senaste åren har det varit hälsan, i form av frånvaro av pesticider och tillsatsämnen som varit det tyngsta argumentet när danskarna handlar ekologiskt. Det är också stadigt huvudargumenten för de flesta konsumenterna, men miljövinsterna är på väg tillbaka som ett starkt argument, säger Thomas Roland, som är avdelningschef på danska Coop.

Enligt Coop är det minst 65 procent av danskarna som handlar ekologiskt regelbundet.

2013-04-02