Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Det blir svensk monter på BioFach!


I elfte timmen lyckades slutligen Nürnbergmässans svenska underavdelning säkra ett svenskt deltagande på BioFach, världens största ekomässa. Den svenska representationen på mässan var högst osäker efter att Svenska Exportrådet och Food from Sweden meddelat att det inte blir någon satsning från deras håll på grund av för svagt intresse från de svenska företagen, däremot att man var intresserad av att göra en nysatsning 2014.

- Alla vill vara i hall 1! Hade Sverige släppt den plats man har, en av mässans absolut bästa intill Danmark, Norge och Finland, precis vid ingången, så hade den platsen varit förlorad för all framtid. Det är ett oerhört tryck på yta på BioFach och man hade aldrig fått ett så attraktivt läge igen, säger Hansuno Krisch som är den som har arbetat stenhårt med att ro det svenska deltagandet i hamn.

Fyra svenska företag kommer att delta: Almnäs Bruk, BioBag International, Kiwa Sverige och Solmarka Bageri. Det finns plats för ytterligare två företag och om fler skulle tillkomma så sjunker deltagaravgiften något. Monterkostnaden för deltagande ligger nu på cirka 18 500 kr, vilket är nästan hälften av kostnaden som det skulle blivit för företagen om Exportrådet hållit i deltagandet, trots statliga subventioner. Deltagandet genomförs nu alltså helt utan stöd från de skattemedel som finns avsatta för exportsatsningar.

- Tyvärr betyder det att vi inte har ett enda öre över till marknadsföring, vilket verkligen hade behövts. Det känns inte bra att åka snålskjuts på Danmark, som alltid ger ett oerhört proffsigt intryck på BioFach, säger Hansuno Krisch.

BioFach genomförs i Nürnberg den 13-16 februari 2013. Mässan besöks av mer än 40 000 fackbesökare och har nästan 2 500 utställare från 130 länder.

2012-11-20