Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nytt rekord för ekologiskt i offentlig sektor


Under 2011 tangerade den ekologiska livsmedelsandelen inom den svenska offentliga sektorn 18 procent. Det visar den nyligen offentliggjorda statistiken från Ekomatcentrum, som varje år gör en enkätsammanställning av kommunernas ekologiska livsmedelsinköp.

Totalt köptes ekologiska livsmedel för cirka 1,35 miljarder kronor under 2011. Om utvecklingstakten för de ekologiska inköpen inom offentlig sektor håller samma takt framöver så kommer målet om en ekoandel på 25 procent vara nådd någon gång under 2013.

Hos Ekomatcentrum konstaterar man:

- Sverige var först med att formulera ett konsumtionsmål och det har visat sig vara ett lyckat beslut. Det nationella inriktningsmålet har lett till att kommuner och landsting upprättat egna mål och därför finns drivkraften kvar trots att det numera förlängda nationella inriktningsmålet är vagt.

2012-11-21