Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lågt importtryck på ekoköttet


Ekoweb ställde frågan till branschens största aktörer när det gäller ekologiskt kött, i fall man upplevde en stigande konkurrens, eller en konkurrens över huvud taget, från importerat ekologiskt kött ute på martknaden. Problemet verkar i princip vara obekant för såväl Scan som Svenskt Butikskött.

- Vi märker inte av någon press från importerat kött, om det var så att det förekom större partier så är det något vi borde märkt av. Det tråkiga är väl att vi inte heller märker något större intresse från andra länder för våra produkter. Vi hade tidigare till exempel en ganska omfattande export av KRAV-grisar till England, men den har upphört och just nu exporterar vi inget ekologiskt kött eller chark, säger Mattias Romfeldt som är planeringsansvarig för slakt och styckning hos Scan.

Inte heller Thomas Östlund på svenskt Butikskött, som är störst på styckat ekologiskt kött, alla kategorier, har märkt av något importtryck:

- Nej, vi stöter inte på konkurrens från importerat ekologisk kött särskilt ofta, säger han.
När det gäller konventionellt kött beräknas mer än hälften av volymerna importeras.

2012-11-26