Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Chockartad ökning på eko hos Magnihill


Det familjeägda rot- och grönsaksföretaget Magnihill i Mörarp utanför Helsingborg har länge och målmedvetet arbetat med sitt ekologiska sortiment. Wiveca Almgren, företagets vd och delägare var tidigt ute.

- Jag ville satsa på ekologiskt redan från början. För 20 år sedan stod vi och handskalade och kokte broccoli hemma i köket för det handlade om så små volymer. Folk bara skakade på huvudet, ingen trodde på ekologiskt.

I dag är situationen en annan. Året började bra för det ekologiska sortimentet och ökade från en volymandel från 20 till 27 procent.

- Redan det en fantastisk ökning. Sedan efter sommaren så har det varit fullständigt galet, nästa chockartat. Försäljningen på ekologiskt har bara ökat och ökat och nu ligger vi på en andel på cirka 31 procent av totalförsäljningen. Det är framför allt offentlig sektor som ökar, säger Wiveca.

Magnihill har lanserat ett nytt sortiment för storkök: ”Kockens Utvalda” och det har tagits emot väldigt väl. Det är rotfrukter som skalats och packats på sätt som gör det möjligt med nya, lite roligare lösningar i storköken.

 Nu är frågan, har vi råvaror så det räcker? Vi letar till exempel ärtodlare hej vilt. Vi måste ha fler, avslutar Wiveca.

2012-10-24