Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla klimatkompenserar flera ekoprodukter


Arla skapar Sveriges i volym största klimatkompenserade produkter. De största volymprodukterna inom Arlas ekosortiment, mjölk, fil, vispgrädde och gräddfil, får ny förpackningsdesign och samlads under varumärket Arla Eko. Arla kompenserar för alla utsläpp från Arla Eko, vilket betyder ca 84 000 ton CO2 per år, från foder och kor till mejeri och butik genom trädplantering i Moçambique. Detta betyder att ca 250 000 träd kommer att planteras årligen.

- Vi vill genom denna satsning bidra till att göra eko till mer än en nisch. Arla har drivit utvecklingen av ekologisk mjölkproduktion i över tjugo år och lanserade den första ekomjölken redan 1991. Klimatkompensationen tar oss ett steg till. Vi vet också att allt fler konsumenter vill ha produkter som produceras ekologiskt och är bra ur klimatsynpunkt, säger Ann Freudenthal, ansvarig för Arlas ekosatsning.

Samtidigt som Arla klimatkompenserar delar av det ekologiska sortimentet så skedde även en grön prisväxling på mjölken. Den ekologiska mjölken sänks i pris medan den konventionella höjs. Förändringen betyder att prisskillnaden sänks med 40 procent.
Arla har som mål att fördubbla den ekologiska konsumtionen till år 2015.

- Genom god tillgång på råvara på våra 500 ekogårdar och våra många produkter har vi möjlighet att klara en rejäl ekoökning. Vi vet att många konsumenter vill köpa ekologiskt men tycker att prisskillnaden är för stor. Prisväxlingen och klimatkompensationen är två konkreta saker som vi gör för att få fler att välja eko oftare, säger Ann Freudenthal.

2012-09-17