Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Indisk stat helekologisk 2015


Hela jordbruksarealan på 60 000 hektar i den Indiska staten Sikkim ska senast 2015 vara omställd till certifierad ekologisk produktion, därmed blir det slut på användandet av konstgödsel och sprutmedel. I dagsläget är drygt 4000 hektar certifierade och 42 000 hektar ligger i omställning.

- Lanseringen av beslutet är ett stort steg framåt mot att uppnå en sund och ekonomisk produktion och en hållbar livsstil. Vi får nu möjlighet att beskydda miljön och förbättra vår ekonomi samtidigt. Ekologiska odlingsmetoder har förbättrat avkastningen och öppnat upp för stora möjligheter för Sikkims lantbrukare på den internationella marknaden, säger Senthil Kumar, vd i producentföreningen The Sikkim cooperative Milk.

Statens 62 000 familjejordbruk odlar bland annat kardemumma, ingefära , apelsiner, te, kiwi och passionsfrukt. Statens förbrukning av konstgödsel låg redan tidigare på en nivå långt under genomsnittet för Indien, eftersom bönderna inte haft ekonomiska medel att avvara för konstgödsel och inte heller sprutmedel.

Källa Ökologisk Jordbrug

2012-08-30