Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nytt rekordpris för oljeväxterna


I Sverige odlas det enligt preliminära uppgifter ca 1 900 hektar KRAV oljeväxter till skörd 2012, vilket är en minskning med nästan 20 procent jämfört med arealen 2011. Mycket stannar även kvar på gårdarna för att bli foder, vilket innebär att det som kommer ut till handeln inte räcker till livsmedelsindustrins efterfrågan. I juni slog därför Lantmännens priser för ekologiska oljeväxter rekord med 6 850 SEK/ton för skördeleverans. Nu är det dags för nytt rekord igen.

- Lantmännen betalar nu 7 180 Skr/ton för skördeleverans av ekologiska oljeväxter, vilket kan vara en av de högsta prisnoteringar som Lantmännen betalat för en gröda, säger Göran Karlsson som är produktmarknadschef för den ekologiska spannmålen hos Lantmännen.

2012-08-27