Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

SLU-studie: KRAV-mjölk nyttigare än konventionell


Enligt en studie, gjord av forskare på SLU så innehåller den ekologiska mjölken mer fleromättade fettsyror och mer omega3-fettsyror än konventionell mjölk. Till exempel har ekologiska mjölkprodukter, under sommarhalvåret, en dubbelt så bra proportion av omega 3 och omega 6 fettsyror än konventionell mjölk. Studien, Den stora mjölkrapporten, är en så kallad metaanalys av tretton studier från 2008-2011, slår fast att näringsinnehållet i ekologiska och konventionella mjölkprodukter skiljer sig åt eftersom ekologiska kor äter mer gräs grovfoder, än andra kor som äter mer kraftfoder.

– Vad korna äter speglas i mjölken. Rapporten visar att om djuren äter mycket gräs så blir mjölken bättre, den får en högre kvalitet i slutändan. Framförallt visar den att ekologisk mjölk innehåller mer omega-3-fettsyror i jämförelse med annan mjölk, säger Alicja Wolk, Professor i nutritionsepidemiologi vid Institutet för miljömedicin, i en kommentar till rapporten. Det finns ytterligare en forskar vid SLU som kommit fram till samma slutsats i studierna av mjölkens näringsinnehåll:
– Du blir vad du äter helt enkelt. Eftersom KRAV-kor betar under längre perioder än andra kor och de får mer grovfoder ökar halterna av nyttiga fettsyror i mjölken, säger Jana Pickova, som genomfört studien.2012-07-02