Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på ekologiskt vallfröutsäde hos Svenska Foder


Sverige är världsledande, tillsammans med Danmark på ekologiskt vallfrö. Kontrakten för odlarna är uppbyggda så att odlaren får ett acontopris i december som ungefär ska motsvara 75 procent av marknadspriset. Slutreglering sker sedan i mitten av juni och är beroende av hur försäljningen under vårvintern gått.

- På ekologiskt gräsfrö är vi balans, men på klöverfrö är det brist och stort behov av nya odlare. Över lag finns det inga problem med avsättningen och det finns även goda möjligheter på exportmarknaden. Acontopriset från skörd 2011 gick upp ca 40% och det pris som betalades till producenterna i december stämmer nog ganska väl med att det blir 75 % av det totala slutpriset, säger Niklas Ingvarsson som är produktchef för utsäde/frö hos Svensk Foder. Rådet till den som är intresserad av att bli vallfröodlare är att satsa ordentligt på odlingen.

- Gör man det så finns det riktigt goda möjligheter att tjäna en rejäl slant. Vi räknar med att bristen kommer att bestå och priserna 2012 har även de förutsättningar att bli riktigt bra. Som vallfröodlare bör man ta till alla insatser man har möjlighet till: rätt maskiner, pollinerare med mera. Det betalar sig i slutändan.

2012-06-11