Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Brist på ekologiska vallfröodlare

Sverige är världsledande, tillsammans med Danmark på ekologiskt vallfrö. Kontrakten för odlarna är uppbyggda så att odlaren får ett acontopris i december som ungefär ska motsvara 75 procent av marknadspriset. Slutreglering sker sedan i mitten av juni och är beroende av hur försäljningen under vårvintern gått.

Anneli Kihlstrand, Lantmännen

- Det har varit en riktigt kraftig prisökning det här året, men hur slutbetalningen blir vill jag inte spekulera. Detta är en högst levande diskussion som vi för tillsammans med odlarna och vi tror att vi ligger på rimliga nivåer nu. Vi har en stabil inhemsk marknad för ekologiskt vallfrö med en odling av yppersta klass, säger Anneli Kihlstrand som är segmentschef för utsäde och frö hos Lantmännen.

- Det är brist på ekologisk rödklöver och här vill jag skicka en tydlig inbjudan till fler odlare som är intresserade att våga sig på detta. Det finns även visst utrymme för fler odlare av exempelvis timotej och ängsvingel, säger Anneli Kihlstrand.

Även om odlingen inte är helt enkelt så finns det hjälp att få.

- Det kräver ett genuint intresse och att man gör åtgärder i rätt tid. Rätt torkning och lagring är oerhört viktigt. Det finns gott om kvalificerad kompetens att ta del av som ny odlare bland annat från våra fröodlingskonsumenter.

Svenska Foder:
- På ekologiskt gräsfrö är vi balans, men på klöverfrö är det brist och stort behov av nya odlare. Över lag finns det inga problem med avsättningen och det finns även goda möjligheter på exportmarknaden. Acontopriset från skörd 2011 gick upp ca 40% och det pris som betalades till producenterna i december stämmer nog ganska väl med att det blir 75 % av det totala slutpriset, säger Niklas Ingvarsson som är produktchef för utsäde/frö hos Svensk Foder. Rådet till den som är intresserad av att bli vallfröodlare är att satsa ordentligt på odlingen.

- Gör man det så finns det riktigt goda möjligheter att tjäna en rejäl slant. Vi räknar med att bristen kommer att bestå och priserna 2012 har även de förutsättningar att bli riktigt bra. Som vallfröodlare bör man ta till alla insatser man har möjlighet till: rätt maskiner, pollinerare med mera. Det betalar sig i slutändan.

Text: Cecilia Ryegård
Bild: Lantmännen

2012-07-31