Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Italiensk ekoexport: 6 procent till Sverige


På BioFach offentliggjordes en rapport om den italienska ekoexporten. Rapporten gör gällande att ca 45 procent av värdet för den italienska ekomarknaden för livsmedel gick på export 2010. Frukt och grönsaker är de största produkterna (12%) liksom vin (12%) följt av honung (6%), pasta och bakverk (5%), ris, bröd, chark, och mejeriprodukter (3%). De viktigaste exportmarknaderna för Italien när det gäller ekologiska livsmedel är Tyskland (42%) och Frankrike (14%). Danmark och Sverige återfinns på en delad fjärdeplats med vardera en exportandel om 6%.

Under slutet av 2011 skakades den italienska livsmedelsbranschen av en bedrägerihärva när det gällde export av livsmedel. Billiga piratkopior hade genom ett välorganiserat nätverk med förgreningar högt upp i det italienska rättsystemet, märkts om och sålts som premiumprodukter, både konventionella och ekologiska. Härvan var omfattande och det beräknades handla om livsmedel för många miljarder Skr. Återstår att se hur den italienska ekoexporten påverkades av detta.

Källa: Organic-Market.Info

2012-03-02