Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla rekryterar danska ekobönder för tyska marknaden


Den tyska ekoförsäljningen omsatte 2011 nästan 60 miljarder SKR och ökar återigen tvåsiffrigt. Det märks i de länder som exporterar ekologiska livsmedel till Tyskland. Bland annat har bristen på ekologisk mjölk gjort att Arla nu ska börja certifiera mjölk enligt den tyska märkningen Naturland, som delvis är tuffare än de danska certifieringsreglerna.

– 2012 ska vi vara klara med en serie ekologiska dryckesmjölkprodukter. De ska produceras av ekologisk dansk mjölk och därmed utnyttja närheten mellan de två kärnmarknaderna Danmark och Tyskland, säger Tim Ørting Jørgensen, ansvarig för Arla Foods i Tyskland.

Under våren 2012 startar Arla rekryteringsarbetet med att få fram ett antal danska ekogårdar som vill certifieras enligt den tyska ekomärkningen, som kommer att generera en merbetalning på 6 danska öre/kg mjölk, utöver det redan befintliga ekotillägget.

- Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Särskilt i Danmark och Sverige har vi erfarenhet av att utveckla ekologiska produkter. Den erfarenheten kan vi använda oss av på den tyska marknaden. Och som producent av ekologiska mejeriprodukter är det dessutom en stor fördel för oss att vi, som kooperativ, styr över vår egen råvara, den ekologiska mjölken. Vi kan stå för hela kedjan från jord till bord, säger Tim Ørting Jørgensen.

2012-02-25