Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mål 2020: 60 % ekologiskt i dansk offentlig sektor


Den nytillträdda danska regeringen spänner bågen rejält när det gäller den offentliga sektorns konsumtion av ekologiska livsmedel. År 2020 ska den ekologiska andelen vara uppe i 60 procent och regeringen avsätter nästan 50 miljoner kronor för att se till att målet nås. En undersökning genomförd av A&B analyse visar att 52 procent av danskarna står bakom beslutet och 72 procent gör det om det kan genomföras utan att öka kostnaderna. De danska lärdomarna är att det är möjligt att göra det inom befintlig budget. Köpenhamns kommun har redan idag en ekologisk andel om 70 procent och budgeten är den samma som tidigare. Receptet heter minimerat matspill, köpa varor efter säsong, laga mat från grunden och minska köttkonsumtionen.

- Om vi får mer ekologiskt i de offentliga köken kommer det att öka efterfrågan av ekologiska livsmedel, som redan nu i år slår nya rekord. Ekologisk konsumtion är bra för miljö och rent dricksvatten. Samtidigt handlar det om att reducera matsvinn och sätta fokus på kunskapsnivån i köken och öka arbetsglädjen hos personalen, säger Mette Gjerskov, Danmarks livsmedelsminister.

Källa: Ökologisk Landsförening

2012-02-01