Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Eko fortsätter att öka under 2012


Ekowebs prognos för 2012 är att ekoförsäljningen kommer att spränga 10 miljarders gränsen någon gång i slutet av året. Det betyder att den ekologiska marknaden kommer att öka i värde med ytterligare cirka 1 miljard kronor i butiksled under 2012. Under 2011 uppgick marknadsandelen för ekologiska livsmedel till 3,5 procent och den ekologiska försäljningen ökar med 11 procent, vilket ligger väl i fas med Ekowebs prognos för 2011, som låg på en ökning mellan 10 och 12 procent.

- Efter djupgående intervjuer med marknadens mest betydande aktörer så gör vi bedömningen att försäljningen kommer att fortsätta öka i ungefär den här takten under 2012, vilket innebär en procent ökning på mellan 9 och 11 procent i värde. I volym kommer ökningen troligen att bli större eftersom priserna på ekologiska varor sjunker i butikerna och en stor del av produktutvecklingen sker inom kedjornas egna märkesvaror. Där kommer man snabbt upp i volym och produktionskostnaden blir därmed mindre, säger Cecilia Ryegård, redaktör hos Ekoweb.

2012-01-30