Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mer information om de falska ekoprodukterna i Italien


Under en samordnad razzia som genomförts i 10 länder så beslagtogs flera tusen ton falska eller kvalitetsmässigt undermåliga livsmedel. I aktionen upptäckte den italienska polisen även en liga som säljer falska ekologiska livsmedel. Sju personer, höga chefer i företag och certifieringsorganisationer, greps i flera olika städer och 2500 ton falska produkter beslagtogs, mjöl, soja och torkad frukt. Bland annat har livsmedelsföretagen Sunny Land, Sona och Bioecoitalia varit inblandade. De kriminella nätverken ska under flera år ha sålt cirka 700 000 ton falska ekoprodukter till ett sammanlagt värde av drygt 2 miljarder Skr till flera europeiska länder. Mängden motsvarar cirka 10 procent av den italienska ekomarknaden. Råvarorna i livsmedlen har sålts genom rumänska och italienska företag. Produkterna har där försetts med falska eko-certifieringar och sedan kunnat säljas till betydligt högra priser.

De förfalskade produkterna ska dock inte ha nått den svenska marknaden utan har sålts i Italien, Tyskland, Holland, Spanien, Frankrike, Belgien, Ungern, Österrike och Schweiz.

2012-01-03