Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Jordbruksverkets senaste råd kring stinksot och dvärgstinksot


Angreppen av Stinksot och framförallt Dvärgstinksot har i år blossat upp på ett sätt som vi inte har upplevt på många år. Senast vi hade omfattande angrepp av dessa sjukdomar var 1994 i delar av östra Mellansverige. Då liksom nu togs många odlare på ”sängen” och fick uppleva att höstveteskörden helt eller delvis kasserades med stora ekonomiska följder. Även i år har en del odlare fått partier kasserade och för enskilda odlare kan det betyda förluster på 100 000-tals kronor när brödvete nedklassas till foder, etanolvete eller i värsta fall bränslekärna. Det är därför viktigt att på bästa möjliga sätt skydda sig från angrepp och om man ändå drabbats vidta åtgärder för att minska effekterna av skadorna.

Jordbruksverket har arbetat intensivt med att få fram råd och riktlinjer runt hur stinksoten bäst bör hanteras, samt hur man skyddar sig på bästa sätt.

Läs hela texten här>>

2011-09-08