Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Problem för Arla med ekomjölken

Samtidigt som den ekologiska mjölkinvägningen slår rekord så har Arla problem med avsättningen av ekomjölken. Just nu ligger världens största producent av ekologiska mejeriprodukter med ett överskott av ekologisk mjölkråvara. Samtidigt som Invägningen har ökat rejält under 2011 har försäljningstrenden varit vikande hos Arla. Till följd av det sänks nu ekotillägget 12,8 öre.

– Vi har i Sverige sett en vikande trend under cirka ett års tid och den trenden har förstärkts på senare tid när konsumenterna mer siktat in sig på priset, säger Arlas Sverigechef Christer Åberg.

Att det går trögt med försäljningen av ekologiska mejeriprodukter, inte bara från Arla,  just nu har Ekoweb fått bekräftat från Ica. Ekologiska mejeriprodukter minskade ett par procent under första halvåret 2011, samtidigt som den totala ekologiska livsmedelsförsäljningen ökade med 7 procent under samma period hos Ica.

Med en massiv marknadsföringskampanj i TV, tidningar, butiker, på webbar och på mjölkpaket, försöker nu Arla att vända trenden för ekomjölken. Den ekologiska mjölken har också fått nya dekorer och ekologiska bönder har varit i butiker och pratat ekologi.

- Att utveckla våra ekologiska produkter har fortfarande högsta prioritet eftersom det långsiktigt kommer att vara en viktig del i Arlas sortiment. Trots det är det nödvändigt att justera nivån på tillägget, säger Christer Åberg.

Även de konventionella bönderna fick en sänkning med 15,5 öre.

2011-09-06