Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologiska spjutspetsar premierades på Operakällaren

Jordbruksministern var i farten under
prisutdelningen på Café Opera

I fredags genomfördes en prisceremoni på Operakällaren för de 30 kommuner och landsting har klassat in i Ekomatsligan 2011. Representanterna för offentlig sektor som bjudits in har alla nått 25 procents målet för ekologiskt i offentlig sektor. Det är EkoMatCentrum som varje år utser Ekomatsligan och som hade bjudit in till prisceremonin. Samtidigt genomförde en seminariedag med föreläsningar av representanter för ledarna av ligan, liksom företrädare för Servera, Menigo, Arla, Scan och Säljpartner AB. Dagen avslutades med en paneldiskussion.


Jordbruksminister Eskil Erlandsson inledde dagen med att tala om att den ekologiska konsumtionen är en viktig del av den offentliga måltiden.
- De som handlar ekologiskt höjer ofta kraven på maten generellt och ökar även andelen närproducerat. Kostnaden för inköpen kan i många fall till och med minska. Man slänger mindre, köper efter säsong och man har ofta blivit mycket miljösmartare totalt sett, sade Eskil Erlandsson.

Ekomatsligan vanns av Lunds Kommun och Lars Bergvall, ordförande i kommunalutskottet kunde gå upp på podiet och ta emot priset ur Eskil Erlandssons hand. Han kunde sedan nöjt konstatera att man varit bäst för tredje året i rad i landet på att köpa in ekologiska livsmedel.
- Andelen ekologiska livsmedel i Lunds Kommun uppgick till nästan 35 procent. Arbetet med ekologiska livsmedel fortsätter framåt i Lund, trotts att man passerat det nationella målet om 25 procent med råge. Under 2011 kommer den ekologiska andelen att uppgå till cirka 45 procent, sade han.

Enligt Ekowebs beräkningar uppgick värdet av de ekologiska livsmedelsinköpen till offentlig sektor till cirka 1 miljard kronor under 2010 och de offentliga representanter för offentlig sektor som fanns på plats vittnade om fortsatt arbete för ökad andel under 2011.

Text och bild: Cecilia Ryegård

2011-08-15