Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nya rekord för invägningen av ekomjölk


Den ekologiska mjölkinvägningen fortsätter att dra i väg rejält. Fram till och med 1 juni 2011 så liggerökningen på mellan 28 och nästan 32 procent per månad jämfört med samma månad under 2010, enligt statistik från Svensk Mjölk. Andelen ekologisk mjölk har ökat från 9,1 procent på årsbasis 2010 till 11,5 procent under årets fem första månade. Siffrorna rymmer nu även en av Europas största ekologiska mjölkgårdar, Vadsbo Mjölk med nästan 1000 mjölkande kor, gick ut karens den 1 april.

- Vi hade ett stort tillskott av nya ekoproducenter i slutet av 2010. Min bedömning är att den starka invägningökningen håller i sig fram till i höst. Sedan kan vi nog förvänta oss en utplaning framåt vintern, säger Lennart Holmström som är ansvarig för statistiken för den ekologiska invägningen hos Svensk Mjölk.

Mellan åren 2007 och 2010 har den ekologiska mjölken som jämförelse ökat mellan 8 och 14 procent per år. Den snabbt accelererande invägningstakten har gjort det svårt för mejerierna att hänga med i svängarna och det finns nu ett överskott av ekologisk mjölk på flera håll i landet.

2011-09-12