Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Emil Olsson

Reportage från Slätte Ekodag: Lovande start för samlad ekodag


Den 17 juni bjöd en av ekobranschens största profiler, Emil Olsson på Slätte Gård utanför Töreboda, in till en dag för alla intresserade av ekologisk odling. Det är första gången något liknande ordnas i Sverige och redan nu kan det konstateras att satsningen träffat rätt. En renodlad ekodag för landets jordbrukare var efterlängtat.

Den 17 juni bjöd en av ekobranschens största profiler, Emil Olsson på Slätte Gård utanför Töreboda, in till en dag för alla intresserade av ekologisk odling. Emil Olsson driver en av landets största ekologiska spannmålsodlingar och har egen tillverkning av den ekologiska gödslen Ekoväx. Trots att Emil just denna dag inte verkade ha tumme med vädergudarna och regnet stundtals formligen vräkte ner, så hade drygt 500 personer letat sig ut till Slätte Gård.

Hos Gothia Redskap, som visade
System Cameleon, var trängseln
stundtals stor

 

Ett 20-tal utställare fanns på plats, bland annat Lantmännen Maskin, Lantmännen Gyllebo Gödning (Biofer), BioAgri (Thermo Seed, Cedomon), Gothia Redskap (System Cameleon), Dataväxt (GPS-styrsystem och Garford InRow Weeder), Just Common Sense (ogrässkäraren Comb Cut), Varaslättens Lagerhus, Jordbruksverket, Svenska Foder mfl.

Dagen bjöd bland annat på fältvandring i odling av olika sorter av ärt och åkerböna, samt flera fullsatta föreläsningar om exempelvis radhackning och ekosystemtjänster som till exempel pollinering och visning av fabriken där den ekologiska gödningen Ekoväx tillverkas.


...fullsatta seminarier

Långväga gäster kunde noteras bland besökarna, från exempelvis Danmark, liksom att medelåldern på besökarna var slående ung. Flera konventionella odlare hade också vågat sig hit och många positiva röster hördes från besökarna.

- Äntligen har vi ekologiska odlare fått en egen dag att samlas på, utbyta erfarenheter och se vad som händer i branschen inom till exempel det tekniska området, sade till exempel en ekologisk spannmålsodlare från Skåne.

Emil själv var nöjd med utfallet av sitt första försök till en ekodag.

Katarina Holstmark från
Jordbruksverket visade
provodlingar med åkerböna
och ärt.

 

- Vi har fått oerhört mycket positiv respons med både nöjda besökare och utställare. Det var bara trist att vädret satte stopp för våra planer för demonstrationer och körning i fält. Vi skulle till exempel ha visat radhackning med Cameleonten i praktiken, sade han.

Dagen avslutades med att besökare och utställare bjöds på helstekt ekologisk gris och kön ringlade lång över gårdsplanen.

Emil lovar redan nu en fortsättning på Slätte Ekodag.

- Vi gör en större satsning. Vi räknar med fler utställare, mer och bättre demonstrationer i fält. Vi laddar redan inför nästa år, säger han med eftertryck.

Fler bilder på Ekoväx hemsida, klicka här>>

Text & bild: Cecilia Ryegård

2011-06-20