Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Rekordökning för invägningen av ekomjölk första kvartalet


Den ekologiska mjölkinvägningen skenar i väg rejält under första kvartalet 2011. Ökningen ligger mellan 28 och nästan 30 procent per månad jämfört med samma period under 2010, enligt alldeles färsk statistik från svensk Mjölk. Andelen ekologisk mjölk har ökat från 9,1 procent på årsbasis 2010 till att passera 11 procent under första kvartalet 2011. Siffrorna för april, som ännu inte sammanställts, skulle kunna vara ännu högre eftersom en av Europas största ekologiska mjölkgårdar, Vadsbo Mjölk med nästan 1000 mjölkande kor, gick ut karens den 1 april.

- Det ska bli spännande att se vad det gör för invägningen under april. En försiktig bedömning är dock att ökningstakten planar ut något i slutet av året och landar någon stans på en ökning på mellan 20 och 25 procent för invägningen av den ekologiska mjölken, säger Lennart Holmström som är ansvarig för statistiken för den ekologiska invägningen hos Svensk Mjölk.

Mellan åren 2007 och 2010 har den ekologiska mjölken som jämförelse ökat mellan 8 och 14 procent per år. Den snabbt accelererande invägningstakten har gjort det svårt för mejerierna att hänga med i svängarna. Just nu har till exempel Arla ett överskott av ekologisk mjölk.

2011-07-13