Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Kvartalsrapport Tyskland: största ökningen på tre år


Den ekologiska livsmedelsförsäljningen ökar återigen tvåsiffrigt i Tyskland, det visar den nyligen offentliggjorda kvartalsrapporten för årets första tre månader 2011, enligt tyska Bio-markt. Info. Inte på tre år, sedan tredje kvartalet 2007, har den ekologiska försäljningen kunnat påvisa så starka tillväxttal i Tyskland. Den genomsnittliga ökningen för första kvartalet 2011 var 12,6 procent fördelat på januari (+14,2%), februari (+15,4%) och mars (+8,4%), varje månad jämförd med försäljningen motsvarande månad 2010.

En av orsakerna till framgången för ekologiska livsmedel i Tyskland uppges bland annat vara dioxinskandalen. Av försäljningskanalerna har de ekologiska gårdsbutikerna sett en särskild positiv utveckling. Där ökade försäljningen nästan med en tredjedel under första kvartalet (jämfört med + 3,8% samma period 2010).

Tyskland är världens näst största marknad för ekologiska livsmedel (efter USA) och importerar en hel del ekologiska varor, bland annat spannmål, kött och mejeriprodukter. Därför kan det förväntas att ökningen ger positiva effekter även utanför landets gränser, till exempel i Danmark, vars viktigaste exportmarknad är just Tyskland.

2011-07-15