Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Politiskt krig om ekokonsumtionen i Danmark


Den danska regeringen har satt som mål att dubblera den ekologiska livsmedelskonsumtionen i Danmark till år 2020. Nu kommer den politiska oppositionen med socialdemokraterna i spetsen och presenterar sin målsättning för ekologin och den lyder att konsumtionen ska tredubblas . I ett utspel i danska tidningen Politiken skriver företrädare för oppositionen att regeringens mål haltar efter marknadsutvecklingen och branschen själv. Den ekologiska marknaden beskrivs som ett outnyttjat columbusägg för dansk livsmedelsproduktion, samtidigt som den ekologiska produktionen är ett redskap för att lösa många av de miljöproblem som mänskligheten står inför. Hos danska Ökologisk Landsförening välkomnades det politiska utspelet.

- Det är extremt positivt att en samlad oppositionredan nu offentliggör en markant ekopolitik…eftersom jordbruksministerna också har satsat på ”Ekologivisionen” så kan ekologiskt mycket väl komma att spela en viktig roll i valdebatten, säger Paul Holmbeck, vd i Ökologisk Landsförening.

Rent konkret vill oppositionen använda en del av EUs jordbruksstöd till att öka den ekologiska omställningen av jordbruksmark, produktutveckling och för exportfrämjande åtgärder, samt ställa krav på inköpen av ekologiska livsmedel till offentlig sektor.

2011-07-18