Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla sänker ekotillägget


Arla har ett överskott av ekologisk mjölk. Det beror på att marknaden inte utvecklat sig som förväntat och att man också har en större tillgång på ekologisk mjölk eftersom flera gårdar, bland annat Vadsbo mjölk med nästan 1000 mjölkande kor, nu är klara med omläggningen och levererar KRAV-mjölk. På ett styrelsemöte på tisdagen den 12 april, beslutade Arlas styrelse därför att sänka KRAV-tillägget med 14,7 öre från och med den 2 maj till 113,4 öre per kilo ekomjölk. Arla har problem att få avsättning för den ökade volymen av ekologisk mjölk. Det är främst marknaden för ekologisk dryckesmjölk som sviktar. Överskottet beskrivs av Arla som tillfälligt.

- För Arla är det viktigt att driva intresset för de ekologiska mejeriprodukterna men under senaste tiden har marknaden inte utvecklats som vi förväntat oss. Det är därför naturligt att vi anpassar ekomjölkstillägget samtidigt som vi försöker stimulera konsumtionen genom ökad marknadskommunikation som exempelvis ökad annonsering och TV-reklam, säger Christer Åberg, vd Arla Sverige.

Det danska ekotillägget behåller samma nivå som tidigare, det vill säga 76,1 svenska ören.
Sänkningen av ekotillägget kommer samtidigt som det totala mjölkpriset höjs hos Arla, vilket i praktiken kommer att betyda att prisbilden blir oförändrad för de ekologiska mjölkbönderna, medan det blir en höjning med 14,6 öre för de konventionella bönderna.

2011-04-13