Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Arla: -Marknaden dubbleras under en tioårsperiod


 Reportaget publicerades först i Ekowebs tidning nr 2

 

 Det som händer hos Arla får stort genomslag för den totala ekoförsäljningen. Det är mejeriprodukter som drivit utvecklingen inom ekomarknaden och det är också här det största antalet producenter återfinns. Ekoaffärens försäljningsvärde hos Arlakoncernen ligger på någonstans runt 2 miljarder kronor. Ekoweb fick en pratstund med Hans-Åke Hammarström koncerndirektör för Arla i Norden. Han har varit involverad i den ekologiska utvecklingen hos Arla ända sedan den första litern ekomjölk lämnade företaget i början av 90-talet.


Hans-Åke Hammarström

 - Arla kan idag presentera Europas bredaste sortiment när det gäller ekologiska mejeriprodukter och vi lanserar ännu fler. Ekologiskt har bidragit till att förstärka den positiva bilden av den svenska mjölkproduktionen och skapar ett mervärde som konsumenterna är beredda att betala för, säger Hans-Åke Hammarström.

20 procent ekomjölk 2020
Av dryckesmjölken är idag cirka 10 procent ekologisk i Sverige och 30 procent i Danmark.
- Det finns en större potential i den svenska marknaden. En rimlig och realistisk målsättning för mejeriproduktionen är 20 procent ekologiskt inom en tioårsperiod, vilket skulle betyda en dubblering av dagens produktion, säger Hans-Åke Hammarström.

Rekryteringsstopp till 2012
Efter en lång period med en intensiv rekryteringsprocess står nu Arla för första gången på många år med ett överskott av ekologisk mjölkråvara.
- Vi ser det faktiskt också som en möjlighet att kunna erbjuda större volymer, utveckla det ekologiska sortimentet och få chans att arbeta mer offensivt med den ekologiska försäljningen, säger Hans-Åke Hammarström.
En paus i rekryteringsarbetet har det i alla fall blivit hos Arla, tills vidare.
- Rekryteringsstoppet varar troligen hela året och en bit in i 2012. Kanske att den kommer igång igen under slutet av 2012. Vår signal till producenterna är att ingen ska sluta. Som producent ska man nu, om man är intresserad av ekologisk produktion, fundera igenom sin verksamhet, planera och vara beredd när vi släpper på igen, säger Hans-Åke Hammarström.
Det svenska KRAV-tillägget ligger på 1,30 kr, medan ekoersättningen i Danmark är cirka 80 svenska öre. Det speglar även marknaden.

 
Stabilt KRAV-tillägg

- KRAV-tillägget kommer att vara stabilt, i alla fall på kortare sikt. I Danmark har vi under en lång period haft ett överskott av ekologisk mjölkråvara. De volymerna ger oss möjlighet att avsätta fler ekologiska produkter på den Tyska marknaden. Det sker varken export från- eller import till Arla i Sverige nu. Vi hade en period en import av dansk mjölk till storköken. En import som var helt driven av det svenska underskottet.
Arla exporterar idag ekologiska produkter till Storbritannien, Tyskland, Holland. Det handlar om produkter med hög förädlingsgrad.
- När det gäller dryckesmjölk arbetar man med lokala aktörer. Till exempel pågår just nu ett fusionsarbete med tyska Hansamilch. Något som är tänkt att öppna den tyska marknaden ytterligare för Arla, säger Hans-Åke Hammarström.
Tyskland är världens näst största marknad för ekologiska produkter, efter USA.

Positivt år 2011
Om man ser till den närmsta framtiden så der det ganska bra ut för den ekologiska mejeriförsäljningen,
enligt Hans-Åke Hammarström.
- 2010 var ett positivt år och jag tror att 2011 kommer att fortsätta i samma stil. En rimlig bedömning är att ekoförsäljningen ökar med cirka 5 procent, avslutar Hammarström.

Text: Cecilia Ryegård
Bild: Arla

2011-08-22