Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Nöjda grisproducenter

För en liten grupp svenska grisproducenter ser läget ganska ljust ut några år framöver. Det handlar om de cirka 35 producenter med KRAV- och EU-ekologisk produktion som tecknat ett nytt treårskontrakt med Scan. Cirka 30 000 ekologiska grisar omfattas av avtalen. Mats Schörling har en årsproduktion på cirka 3000 KRAV-slaktsvin:

- Avtalet betyder oerhört mycket ekonomiskt sett. Det är ett riktigt bra avtal som ger framtidshopp, säger Mats Schörling som är ordförande för Jord på trynet, föreningen som bildats av KRAV-producenterna för att samla volymen.

- Vi har hållit ihop stenhårt. Man har velat förhandla med oss en och en, men villkoret var att vi skulle förhandla som grupp och det var framgångsreceptet, säger Mats Schörling.
Gruppen kommer även i fortsättningen att ha en dialog med Scan när det gäller till exempel marknadsföring.

- Som producent känns det stimulerande att vara med och påverka vad som händer med köttet, säger Mats.

2011-05-10