Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ny ogräsdödare på svenska marknaden (se den i aktion via länk)

Från våren 2011 finns brittisktillverkade Garford Robocrop 2 med funktionen InRow Weeder tillgänglig för de svenska grönsaksodlarna. Maskinen hackar hela 98, 5 procent av fältet, även mellan och runt plantorna. Maskinen kommer att säljas av grästorpsföretaget Dataväxt.

- Garford InRow weeder är ett redskap som revolutionerar den moderna grönsaksodlingen. En problemlösare för såväl ekologiska - som konventionella odlare. Den kan vara de svenska lökodlarnas lösning när sprutmedlen Stomp och Trotil förbjuds, säger Håkan Brolin, som är ansvarig för InRow Weeder hos Dataväxt på den svenska och norska marknaden.

Flera maskiner är redan sålda till svenska odlare och levereras under våren 2011. Rensningsfunktionen styrs av en kamera som avläser alla rader upp till två meters bredd och alla plantor och skiljer ogräs från planta. Varje rotor regleras därefter, även om radavståndet mellan plantorna skiljer sig åt. Grödan måste vara planterad med minst 22 centimeters radavstånd och plantavståndet måste vara minst 15 centimeter.

- Maskinen utför rensning som tidigare bara varit möjligt att göra för hand. Den kan användas i odling av till exempel jordgubbar, betor, kål, selleri, sallad och lök, säger Håkan Brolin.

Se Garford Robocrop i aktion här>>

2011-05-09