Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

License to kill: Garford Robocrop löser grönsaksodlarnas ogräsproblem


 

Under våren 2011 presenteras ett nytt effektivt ogräsredskap för grönsaksodling på den svenska maskinmarknaden. Det är den brittisktillverkade Garford Robocrop 2 med funktionen InRow Weeder, som hackar hela 98, 5 procent av fältet, även mellan och runt plantorna. Maskinen kommer att säljas av grästorpsföretaget Dataväxt.

- Garford InRow weeder är ett redskap som revolutionerar den moderna grönsaksodlingen. En problemlösare för såväl ekologiska - som konventionella odlare. Den kan vara de svenska lökodlarnas lösning när sprutmedlen Stomp och Trotil förbjuds, säger Håkan Brolin, som är ansvarig för InRow Weeder hos Dataväxt på den svenska och norska marknaden.

Rotorn snurrar två varv per
sekund och rensar runt och
mellan plantorna.

Flera maskiner är redan sålda till svenska odlare och levereras under våren 2011.

- Efter att ha sett maskinen i aktion, var det lätt att imponeras av hur kameran kunde skilja ogräset från plantan och styra maskinen med en fantastisk precision. Något liknande finns inte på marknaden, säger Torbjörn Djupmarker, vd på DataVäxt.

Kameran avläser alla rader upp till två meters bredd, och dessutom alla plantor, och reglerar varje rotor därefter. Även om radavståndet mellan plantorna skiljer sig åt.

 

 

 

Ersätter handrensningen
Begränsningen är att grödan måste vara planterad med minst 22 centimeters radavstånd och plantavståndet måste vara minst 15 centimeter.

- Maskinen utför rensning som tidigare bara varit möjligt att göra för hand, monoton och arbetskrävande arbete. Den kan användas i odling av till exempel jordgubbar, betor, kål, selleri, sallad och lök, säger Håkan Brolin.

Text: Cecilia Ryegård
Bild: Dataväxt/Garford

2011-05-24