Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Mannen bakom KRAV-grisaffären: Dirk van der Krogt


juni 2009 gick KRAV-grisproducenterna på knäna. Scans slaktpris låg 25 procent under internationell nivå och för producentgruppen totalt handlade det om cirka 250 000 kronor per vecka som man gick miste om. Sedan slopade Scan KRAV-märkningen.
Dirk van der Krogt


- Det gjorde att KRAV-producenterna miste sin profil och möjligheten att skapa ett mervärde för köttet, säger Dirk van der Krogt, ansvarig för marknads- och branschfrågor hos Ekologiska Lantbrukarna.

Med detaljhandeln i ryggen
Ekologiska Lantbrukarna började arbeta för att hjälpa producenterna.
- KRAV-producenterna enades och kunde samla volymen. Därefter kunde vi agera. Vi hade handeln i ryggen och Svenskt Butikskött som stark försäljningsaktör av KRAV-kött, säger Dirk.
Efter förhandlingar med Scan och KLS Ugglarps/Friland- Danish Crown lämnade producenterna Scan under januari 2010.
- Friland har tryck i affärerna och är världens största aktör inom den ekologiska köttbranschen och de bjöd det högsta priset, säger Dirk.

Scan var på hugget
Kvar hos Scan var producenterna av 10 000 EU-ekologiska grisar, samt några KRAV-grisproducenter som satt fast i längre kontrakt.
- Nu gällde det att få upp även deras pris. Scan såg allvarligt på att riskera att helt bli av med sitt ekologiska koncept på gris, vilket ledde fram till ett bra erbjudande även åt dem, säger Dirk.
Samtidigt klargjorde Scan att man ville ha tillbaka KRAV-producenterna eftersom man insett att det var en viktig strategisk fråga.
- Scans nya bud handlade om så mycket pengar att producenterna inte kunde säga nej, säger Dirk.

Nöjda producenter
Under våren 2011 kommer KRAV-grisproducenterna tillbaka till Scan. Ekologiska lantbrukarnas roll som part mellan bonden och förädlingsföretagen har varit viktig.
- Det handlar om att vara påläst, att ha någonting unikt att erbjuda, och att hela tiden jobba på alternativa vägar. Gruppdynamiken i förhandlingsgruppen är också jätteviktigt. Där producenterna har gjort minst lika mycket själva som jag. Från att ha varit en hård pressad skara är de idag nöjda ekologiska grisproducenter, avslutar Dirk.

2011-04-12