Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Lantmännen: ”Låt vårvete och korn ersätta utvintrad gröda”


Ännu är det för tidigt att säga hur grödorna klarat sig under den stränga vintern, men ett tydligt råd finns från Lantmännen vid ersättning av utvintrad gröda.

- Om vi får problem med utvintrade KRAV-grödor så bör dessa ersättas med vårvete och korn i största möjliga grad. Havre är också bra att odla, men man ska tänka på att ha bra proportion och inte överdriva havreodlingen. Vi är också alltid intresserade av ärt, åkerböna och raps, när växtföljden tillåter, säger Anneke Svantesson som är ansvarig för Lantmännens handel med ekospannmål.

Lantmännen kan nu erbjuda terminspriser för KRAV-skörd 2011 för höstvete, vårvete, grynhavre, havre och korn. Terminspriserna ändras fortlöpande beroende av Matif vete, och valutan. Den ekologiska premien kan också komma att justeras. Senare i vår kommer terminspriser även för KRAV-raps och åkerböna för skörd 2011.

- Hittills i år har många ekologiska odlare valt att säkra sitt pris för kommande skörd. Ekomarknaden ser bra ut men för att kunna göra de bästa affärerna är vi beroende av att veta vilka volymer vi har att röra oss med. Det har vi kollektiv nytta av på sikt, säger Anneke Svantesson som är ansvarig för Lantmännens handel med ekologisk spannmål.

2011-03-28