Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Snälleröd bygger fabrik för ekologisk sprit


År 1901 togs Snälleröds Ångbränneri i bruk. Bönder i trakten kring Snälleröd säteri hade låtit bygga det för att få avkastning för potatis och spannmål. Under 70 år var bränneriet i drift men år 1971 lades det ner. Efter att familjen Berntson tagit över Snelleröds Säteri så har produktionen fått nytt liv.
År 1991 startades tillverkningen av Snälleröds Snapsar samt Snälleröds Glögg, vilka säljs på IKEA, Systembolaget och den finska motsvarigheten Alko. Alla produkter är ekologiska. De har dock varit legotillverkade. Från våren 2011 skall produktionen åter vara i gång på Snelleröd.

- Vi bygger just nu en ny fabrik för sprittillverkning. Den ska vara klar i maj. Vi vill ha större kontroll över produktionen, säger Eric Berntsson, som äger Snelleröds Säteri och Snälleröds Ångbränneri.

2011-04-07