Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Svenskproducerade ekolivsmedel för 4 miljarder 2010


 

Det såldes svenskproducerade ekologiska livsmedel till ett värde av 4 miljarder kronor i Sverige 2010.  De svenska ekolivsmedlen utgörs till största delen av lågförädlade produkter och råvaror som till exempel konsumtionsmjölk, ägg, grönsaker och spannmålsbaserade livsmedel.

För dessa produkter är påslaget i förädlings- och butiksledet är cirka två gånger producentvärdet. Det innebär att man kan uppskatta det svenska produktionsvärdet till cirka 2 miljarder kronor 2010.

Försäljningsvärdet av svenskproducerade ekologiska livsmedel fördelat på varugrupper 2010 i miljarder svenska kronor:

  •  

     

    Mejeriprodukter 2,4 (+ 4,5 %)
  • Kött & chark 0,5 (+ 11 %)
  • Ägg 0,4 (+ 4 %)
  • Grönsaker och frukt 0,4 (+ 6 %)
  • Spannmålsbaserade livsmedel 0,3 (- 6 %)

2010 producerades:

  •  260 000 ton ekologisk mjölk av 38 000 mjölkkor(+14%, 2009),
  • 13 300 ton ekologiska ägg(+22 %, 2009) av 742 000 värphöns,
  • 1600 ton ekologiskt griskött av 20 000 ekologiska slaktsvin
  • 3000 ton ekologiska morötter på 125 hektar.

(tillväxt jämfört med 2009, källa: Växande marknad 2008, Ekologiska Lantbrukarna, Ekoweb, SCB, KRAV)

2011-04-18