Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Servera ökade 28 procent på ekologiskt 2010


Servera är den största leverantören av livsmedel till storkök i Sverige. Totalt så har Servera cirka 30 procent av försäljningen till offentlig sektor, restaurang/hotell, andelen är ännu högre när om man mäter enbart ekologiska livsmedel. Då står Servera för nästan hälften av försäljningen av ekologiska livsmedel till storhushållskunderna. Servera arbetade tidigt aktivt med ekologiska livsmedel

- Ibland har det varit tungt, i början var vi lite före vår tid med den satsning på ekologiskt. Men nu är det annorlunda. Vi har haft en fantastisk utveckling för ekologiskt under senare år, inte minst under 2010, då försäljningen ökade med 28 procent, säger Nils Berntsson som är inköpsdirektör hos Servera.

Den ekologiska andelen är nu uppe i 6,4 procent hos Servera, det kan jämföras med 2009 då andelen var 5 procent. Nils Berntsson beräknar nu att den ekologiska livsmedelsförsäljningen hos Servera omsätter cirka 0,5 miljarder kronor.

- Ökningen är ganska jämn över hela sortimentet, men mejeriprodukter går extra bra, så bra att mejerierna har svårt att leverera. Svårast är det med köttet. Det är en väldigt stor prisdifferens, även om skillnaderna minskat totalt sett. Större mängder kan också vara svårt att få tag på, säger Nils Bentsson.

Han tror att ekomarknaden under 2011 kommer fortsätta att utvecklas positivt.

- Jag skulle inte bli förvånad om ökningen blir ännu större under 2011. Det finns en stark efterfrågan och vi jobbar hårt med att bredda sortimentet, bland annat när det gäller kött och chark. Vår ambition är att ligga i framkant här, och vi blir ännu mer taggade när vi känner att vi får så bra respons, avslutar Nils Berntsson.

2011-01-29