Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ägg: Toppen nådd med 17,4 procent?


Nästan var femte ägg som säljs i detaljhandeln är ekologiskt. Med en andel om 17,4 procent så har de ekologiska äggen nått upp till en nivå som inget annat ekologiskt livsmedel lyckats med. Men nu kan toppen vara nådd:

- Tillfälligtvis i alla fall. Eko går fortfarande bra och jag tro att andelen kan öka lite till. Men etableringen av nya producenter har varit stark de senaste åren och jag skulle inte rekommendera någon som ny producent att satsa på ekoägg just nu, säger Håkan Burlin som är vd för Stjärnäggsgruppen, som har en marknadsandel om cirka 40 procent på ekologiska ägg.

Det som talar för att ekologiskt nått en peak är att den ekologiska försäljningen värdemässigt inte ökade mellan år 2009 och 2010, dock ökade volymförsäljningen, vilket betydde att priset på de ekologiska äggen var lägre under 2010.

- Det är en avmattning i prisbilden och en avmattning i tillväxten för ekoägg Foderpriserna ökade under 2010 och den effekten ser vi först ute i butikerna under 2011 och det återstår att se hur konsumenterna reagerar inför den, säger Håkan Burlin.

Jan-Olof Bohlin, marknadschef på Lantägg, som är leverantör av cirka hälften av KRAV-äggen på den svenska marknaden är av samma uppfattning som konkurrenten:

- Av vår totala äggförsäljning står ekoäggen för cirka 15 procent. Jag tror att toppen är nådd och att den ekologiska äggförsäljningen bara växer marginellt nu. Vi tar in nya producenter med försiktighet eftersom vi inte vill stå med ett överskott av ekoägg som vi tvingas sälja billigt på den konventionella marknaden, säger han.

2011-02-20