Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Wikileaks: amerikanska diplomater promotar GMO


Multinationella amerikanska kemiföretag, som till exempel Monsanto, får hjälp från den amerikanska regeringen att marknadsföra och sprida sina GMO över jordklotet. Tjänstemän på amerikanska ambassader på flera håll i världen bedriver ett aktivt arbete för att främja den amerikanska exporten av GMO-grödor. Målet är att introducera och öka användningen och acceptansen för GMO i andra länder. Det avslöjar dokument som internetsajten Wikileaks publicerat, skriver ATL.

Dokumenten visar bland annat att amerikanska diplomater var bekymrade över att den franske presidenten Nicolas Sarkozy skulle avvisa GMO-grödor och därmed ”underminera” den amerikanska jordbruksexporten till Europa år 2007.

Wikileaks avslöjar också att spanska tjänstemän konsekvent bearbetats av amerikanska politiker för att Spanien skulle arbeta för GMO inom den europeiska unionen och administrationen i Bryssel.

Vidare visar dokumenten att USA betraktar Österrikes ställningstagande för att landet ska vara ett ”GMO-fritt land” som ett prov på ett isolationistiskt och anti-amerikanskt förhållningssätt.

GMO är förbjudet inom ekologisk produktion.

2011-01-04