Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Exportframgång för Lantmännens världsunika ekologiska betning


Lantmännen BioAgri kan avsluta året med en storaffär till Norge. Företagets ekologiskt betade utsäde, ThermoSeed, kommer efter sex års utvärdering nu att börja säljas i Norge. Metoden innebär att utsädet behandlas helt utan kemiska medel, med enbart varm, fuktig luft. Sverige har hittills varit det enda landet i världen att storskaligt använda metoden, men nu följer alltså Norge efter.

- Affären betyder att ThermoSeed kommer att utgöra majoriteten av utsädet i Norge och är ett genombrott för oss för lanseringen av ThermoSeed på världsmarknaden. Det är jätteroligt att vi nu börjar nå ut med den här tekniken som revolutionerar framställningen av utsäde, säger Kenneth Alnsess som är vd på Lantmännen Bio Agri AB och Incotec Sweden AB.

Företaget Felleskjöpet Agri SA har beställt två processlinjer till sin utsädesanläggning i Holstad. Utrustningen är av samma typ som används vid Lantmännens anläggning i Skara. Felleskjöpet ersätter därmed en stor del av sin kemiska betning med ThermoSeed och det är ett strategiskt val, grundat på analys av marknad, teknik och effektivitet, som ger företaget en unik position i världen.

- När det inte längre finns ett behov av kemisk betning på stora delar av utsädesvolymen ger det praktiska och miljömässiga vinster både för våra kunder och Felleskjöpet. Med centraliserad produktion och en hög andel av vårutsäde finns det goda möjligheter för en rationell produktion baserad på framtidens teknologi, säger Arnfinn Sjöseth som är företagets industrichef för växtodling.

Affären är i inledningsskedet värd cirka 20 miljoner svenska kronor och licens och supportavtal med Lantmännen BioAgri tillkommer. ThermoSeed utvecklades av Uppsalabolaget SeedGard AB som ägdes av bl a Lantmännen, SLU och Anders Wall. Idag står Lantmännen och Incotec för den fortsatta utvecklingen och internationella lanseringen.

2011-01-03