Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Höga förväntningar på årets ekologiska spannmålspriser

Det är bråda tider för spannmålsodlarna. Just nu går tröskorna på högvarv, så fort vädret tillåter. Priset och kvaliteten på den skördade spannmålen är ett stort samtalsämne i lantbrukskretsar och även av avgörande betydelse för många förädlare.

- Hittills ser kvaliteterna bra ut på det vi fått in, men det kommer inte att bli någon rekordskörd i år, säger Anneke Svantesson som är ansvarig för Lantmännens ekologiska handel med spannmål.
Lantmännen är den största aktören på den svensk ekologiska spannmålsmarknaden:

- Vi har släppt delbetalningen på vete, som ligger på 2 kr, och på grynhavre, som ligger på 1,70. De flesta erfarna ekoproducenter vet att det betyder att det troligen kommer att bli bra priser på den ekologiska spannmålen. Sverige kommer inte att vara något lågprisland i år. Men mycket hänger på den kvalitet vi kan räkna med när vi fått in all spannmål, säger Anneke Svantesson.

Goda priser kan även förväntas när det gäller oljeväxter. Spotpriset hos Lantmännen ligger just nu på 6 kronor.
Det osäkra läge som råder på den konventionella spannmålsmarknaden påverkar även handeln med den ekologiska spannmålen.

- Det är en orolig marknad just nu och försiktighet i affärerna dominerar, framför allt från säljarnas sida. Man väntar på att se resultatet från skördarna i Ukraina och Kazakstan, som är stora exportörer av ekologisk spannmål och som liksom Ryssland drabbats av missväxt, avslutar Anneke.

2010-08-31