Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Ekologisk potatis ger bättre skörd


Den mångfald av insekter och svamporganismer som finns på ekologiska potatisåkrar håller skedeangrepp i schack och gör att potatisplantan blir kraftigare. Det resultatet presenterar nu forskare från Washington State University.

Potatisen på de konventionella åkrarna i studien utvecklade sig tydligt svagare. Det typiska ekologiska fältet kunde uppvisa 20 procent mindre skadeangrepp och 30 procent bättre planttillväxt. Studien genomfördes under ledning av entomologen David Crowder och har nu publicerats i tidskriften Nature. Forskarna hoppas att resultaten leder till minskad användning av bekämpningsmedel och en återgång till mer naturliga växtskydd inom jordbruket.

Mindre än 1 procent av potatisarealen i USA´s potatisdistrikt Idaho och Washington odlas ekologiskt. De amerikanska potatisodlarna står just nu under ett växande tryck från företag som McDonalds, den största potatisinköparen i USA, att göra odlingen ”grönare”.

Källa: BioFach Newsletter

2010-08-19