Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Positivt framtidsscenario för danska ekoproducenter

Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 18/7. Få de senaste nyheterna först, prenumerera på nyhetsbrevet!
När 100 experter skulle svara på 12 frågor om hur den ekologiska produktionen har utvecklats till år 2020 så var 80 procent av dem helt säkra på att ekologiska svinproducenter skulle tjäna mer än sina konventionella kollegor. De ljusa utsikterna hängde troligen samman med att mer än hälften av experterna samtidigt spådde att den ekologiska köttkonsumtionen skulle vara uppe i en andel om 20 procent av den totala köttkonsumtionen år 2020, nu är den 5 procent.
Enligt experterna kommer den positiva utvecklingen för den ekologiska mjölken att fortsätta. Nästan 80 procent trodde att den ekologiska mjölkförsäljningen skulle ha passerat den konventionella i volym år 2020.
Experterna är eniga om att tillväxten kommer som ett svar på marknadens behov och inte som en följd av politisk favorisering. Man tror också att det år 2020 kommer att finnas en landstäckande kedja som uteslutande handlar med ekologiska produkter och att det kommer att finnas ett betydligt större utbud av ekologiska halvfabrikat på marknaden.
Av de tillfrågade experterna tror 65 procent att det år 2020 är helt bevisat att ekologiska produkter är sundare än konventionella livsmedel.
Frågorna ställdes under danska motsvarigheten till Livsmedelsverkets debattdag om ekologiska livsmedel som samlade forskare, lantbrukare och handel.
Källa: Ökologi & Erhvern

2010-08-06