Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Hushållsavfall blir KRAV-märkt gödsel

Företaget Svensk Växtkraft blir först ut i Sverige med KRAV-godkänd gödning från hushållsavfall. Företaget producerar biogas från hushållens matrester och efter hårt arbete med att få till en certifiering så får nu restprodukten i form av näringsrikt gödningsmedel KRAV-märkas och säljas till ekologiska bönder i trakten.
Det rör sig om gödning för cirka 1000 hektar odlingsmark som frigörs både i flytande och fast form. Gödningen blir tillgänglig för bönder inom ett par mils radie. Priset är ännu ej fastställt.
- Ekoodlaren har inte så många gödselkällor att tillgå, därför är det här en intressant marknad. Det har varit vårt mål hela tiden att få fram en restprodukt som klarar av de hårda gränsvärden som krävs för en KRAV-certifiering och vi har kunnat visa att vår restprodukt är ofarlig och kan återföras till åkern utan risk, med ett slutet kretslopp som följd, säger Carl-Magnus Pettersson som är vd på svensk Växtkraft.
Svensk Växtkraft ägs av kommunerna i Västmanlands län samt Heby och Enköpings kommuner. Mälarenergi och tre lantbrukare är också delägare.

2010-07-23