Din oberoende källa till kunskap om ekomarknaden.

Sverige först i världen med klimatmärkning

Denna nyhet publicerades först i Ekowebs nyhetsbrev den 17/6. Få de senaste nyheterna först, prenumerera på nyhetsbrevet!
Den 15 juni presenterades de nya reglerna för klimatmärkning av mat. Efter tre års arbete visades några av de första klimatmärkta svensk livsmedlen, samtidigt som reglerna presenteras, under ett välbesökt seminarium i Stockholm. Sverige blir därmed först i världen med ett regelverk för klimatmärkning. KRAV och Svenskt Sigill har tillsammans med ledande forskare inom områden som livscykelanalyser, klimatförändringar och livsmedel arbetat fram reglerna.
- Vi kommer successivt att bygga in klimatkriterierna i vår befintliga certifiering. Först ut är växthusodling och cirka 80 procent av den KRAV-märkta växthusodlingen klarar klimatkriterierna redan i dag. Inom tre år ska alla KRAV-märkta produkter också klara klimatkriterierna, säger KRAV´s vd Lars Nellmer.
Under seminariet deltog bland andra miljöminister Andreas Carlgren, Naturvårdsverkets och Jordbruksverkets generaldirektörer Maria Ågren och Mats Persson, meterolog Per Holmberg, Axfoods miljöchef Åsa Domei samt LRF´s ordförande Lars-Göran Pettersson.

2010-07-22